Tillbaka till lådan

Klicka för att komma tillbaka till lådan för det aktuella målet.

MÅL 14: HAV OCH MARINA RESURSER

I det här lådfacket hittar ni länkar till webbplatser, dokument, poddar och filmer som ni kan använda som underlag för spännande diskussioner i er studiecirkel.

Globala målens hemsida

United Nations Development Programme (UNDP) i Sverige.

Mer fakta om Globala målen

 

Sida, hållbara hav

Fakta från Sveriges biståndsmyndighet. Sida arbetar för att världens vattenresurser ska förvaltas och användas på ett hållbart och rättvist sätt.

Kan vi städa havet från skräp?

Håll Sverige Rent visar på tre exempel på lösningar.

Förenta Nationerna

På FNs internationella sida finns fakta om varje mål. 

URs film | Mål 14: Hav och marina resurser

Utbildningsradion, UR, har filmer och vart och ett av de globala målen. I slutet av filmen finns konkreta tips på vad du kan göra.

Skräp i havet, Håll Sverige Rent

Fakta om plaster och annat skräp i havet. Bland annat korta filmer, som även visar på lösningar. Från Håll Sverige Rent, en ideell obunden stiftelse som grundades 1983 med uppdrag att påverka attityder och beteende för att minska nedskräpningen.

Engångsplast-direktivet

År 2019 beslutade EU om ett nytt direktiv som ska minska plast i haven. Fakta om vad direkti-vet innebär från Håll Sverige Rent.

Arbetsbok om Agenda 2030

Svenska FN-förbundets informationsmaterial om Globala målen och hur FN arbetar med hållbar utveckling. Här finns ”Vad kan du göra”-tips och du kan göra din egen personliga handlingsplan.

Havs- och vattenmyndigheten

Myndighet som jobbar för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna.

Kasta inte skräp i gatubrunnen

Skräp som slängs på marken och i gatubrunnar sköljs ner i dagvattensystemen och rinner ut i närliggande vattendrag. Till sist hamnar det i havet. Kort film och fakta från VA-bolaget NSVA.

Fiskguiden

Världsnaturfonden WWFs guide om miljövänliga inköp av fisk.

 

Bara kiss, bajs och toalettpapper

Ett par korta filmer om varför det är viktigt att inte spola ner fel saker i toaletten. En från Miva, Miljö och vatten i Örnsköldvik och en från VA Syd, med Anders Johansson och Måns Nilsson.