Byrån – en studiecirkel om Agenda 2030

Välkommen till Byrån! Här kan ni lära er mer om Agenda 2030 och de globala utvecklingsmålen. I Byrån finns en låda för varje globalt mål, och en låda som mer allmänt beskriver Agenda 2030. När ni genomför er studiecirkel kan ni välja att plocka saker ut de olika lådorna, utifrån vad ni i gruppen är intresserade av.

I varje låda finns fyra lådfack:

Testa dig

Här kan ni testa vad ni vet om Agenda 2030 och de globala målen.

Skaffa kunskap

Här hittar ni massor av länkar som ger fakta. Det kan vara hemsidor till olika organisationer och myndigheter, reportage, filmer och liknande. Det kan även finnas länkar till andra material och diskussionsunderlag som ni kan använda er av.

Samtala

Här finns ett antal frågor som ni kan samtala kring. Ni kan alltid välja att samtala om andra saker, och att använda er av diskussionsfrågor som finns i någon av de länkar som finns i lådan Skaffa kunskap.

Agera

Här finns tips på hur ni kan gå från ord till handling. I lådfacket finns även olika exempel på hur andra har engagerat sig.

 

 

Så här kan ni lägga upp en studiecirkel

Det är ni i gruppen som väljer hur ni vill lägga upp er studiecirkel om Byrån. Det är möjligt att välja att fokusera på något enstaka eller få mål, eller så vill ni gå igenom alla mål och plocka några bitar ur varje låda. Kanske är ni mest intresserade av att lära er mycket om de olika målen, eller så vill ni främst agera och påverka andra. Utgå ifrån vad ni i gruppen har för kunskap sedan tidigare om Agenda 2030, och vilka områden som ni är intresserade av.

Det här är ett förslag på hur ni kan lägga upp cirkeln:

 

Träff 1 – Vad är Agenda 2030?

Träffen bygger på de material och fakta som finns i länkarna i lådan ”Detta är Agenda 2030”. Träffen ska ge grunderna i vad Agenda 2030 och de globala målen är. Den här träffen är extra viktig om ni i gruppen inte har så mycket kunskap om ämnet sedan tidigare. Om ni redan har grunderna, kan ni istället välja att dyka ner i lådorna för de olika målen.

Träff 1 kan läggas upp så här:

  • Vad vet ni om världen? Börja med lådfacket ”Testa dig” och välj något eller flera av quizen eller Gapminders ”Uppgradera dig själv”. Samtala om era resultat. Hur bra koll hade ni på läget i världen?

  • Gå vidare med att lära er mer. I lådfacket ”Skaffa kunskap” finns massor av länkar. Välj ut en eller flera källor till kunskap och gå tillsammans igenom detta. En bra introduktion till Agenda 2030 är Utbildningsradions film ”Om globala målen för hållbar utveckling”. Finns det ord och begrepp i texterna eller filmerna som var svåra att förstå? Är det något ni behöver kolla upp? Hjälp varandra att förstå.

  • Öppna lådfacket ”Samtala” och välj vilka frågor som ni vill prata om.

  • I lådfacket ”Agera” finns tips på hur ni kan gå från ord till handling.

  • Avsluta träffen. Finns det något i det ni har gått igenom under träffen som ni tycker var anmärkningsvärt eller nytt för er? Berätta för varandra och diskutera.

 

Övriga träffar

Varje träff ska ge kunskap om ett eller flera globala mål. Träffen bygger på de material och fakta som finns i länkarna i lådan för respektive mål.

  • Vad vet ni det globala målet? Börja med lådfacket ”Testa dig”. Samtala om era resultat. Hur bra koll hade ni på läget i världen?

  • Gå vidare med att lära er mer. I lådfacket ”Skaffa kunskap” finns massor av länkar. Välj ut en eller flera källor till kunskap och gå tillsammans igenom detta. Utbildningsradions korta filmer om respektive globalt mål kan vara en bra introduktion. Finns det ord och begrepp i texterna eller filmerna som var svåra att förstå? Är det något ni behöver kolla upp? Hjälp varandra att förstå.

  • Öppna lådfacket ”Samtala” och välj vilka frågor som ni vill prata om. Ni kan även använda er av de diskussionsfrågor som kan finnas till vissa av de material som finns under ”Skaffa kunskap”.

  • I lådfacket ”Agera” finns tips på hur ni kan gå från ord till handling. Välj gärna ut något eller flera av tipsen och genomför detta.

  • Avsluta träffen. Finns det något i det ni har gått igenom under träffen som ni tycker var anmärkningsvärt eller nytt för er? Berätta för varandra och diskutera. Bestäm vilket eller vilka mål ni ska jobba med på nästa träff. Kom även överens om det är något ni ska läsa, titta eller lyssna på inför träffen.

 

Avslutning och reflektion

På er sista träff med studiecirkeln är det dags för avslutning och reflektion. Summera vad ni har gjort och vilka frågor ni har diskuterat. Lägg gärna till personliga reflektioner om vad ni såg och tänkte och om hur gruppen som helhet reagerade.

Låt sedan var och en i gruppen fundera på frågorna:

  • Vilka nya tankar har du fått?

  • Vad är det som berört dig mest?

  • Vad kommer du att ta med dig härifrån?

Gå varvet runt och låt var och en svara utan att bli avbruten.

Nu när cirkeln är slut är det bra att fånga upp allas tankar kring cirkeln. Gör gärna en skriftlig utvärdering där var och en får svara på frågorna, som ni lämnar till NBV-kontoret.

  • Vad har varit bra?

  • Vad har varit mindre bra?

Vill ni gå vidare?

Nu har ni fått ny kunskap om Agenda 2030 och de globala målen.Vore det intressant att gå vidare på något vis? Ett sätt är att ha fler träffar i er studiecirkel där ni fördjupar er i ämnet genom att läsa någon bok, forskning eller ser på film. Ni kan också göra en ny cirkel utifrån ett område som ni vill lära er mer om.

Ta en stund och prata i gruppen om hur och om ni vill gå vidare.

Kontakta gärna NBV om ni vill ha en fortsättning av studiecirkelarbetet. Ni kan även be om förslag på andra infallsvinklar eller fördjupning av detta ämne. Genom NBV kan ni också få kontakt med organisationer som arbetar med alkohol- och narkotikafrågor på olika sätt. Närmaste NBV-kontor hittar ni på www.nbv.se.

 

 

Studiecirkeln som arbetsform

Studiecirkeln är en demokratisk arbetsform där deltagarna tillsammans lär sig mer om ett ämne de är intresserade av.

Genom gemensamma reflektioner och diskussioner ökar hela gruppens samlade kunskap. Studiehandledningen ska stimulera till diskussioner och samtal, inte ge alla svar. Här finns inget facit, inget rätt eller fel. Bara förslag till frågeställningar. Naturligtvis kan ni välja helt andra frågor att diskutera.

Hur många träffar ni vill genomföra beror på hur många globala mål ni vill gå igenom och hur mycket ni vill fördjupa er i varje frågeställning.

För att räknas som studiecirkel ska ni:

  • Vara minst tre deltagare och kan vara upp till 20 deltagare, varje deltagare ska delta vid minst tre träffar och minst en av de tre första träffarna

  • träffas en till tre gånger per vecka, men det går också att träffas till exempel varannan vecka

  • arbeta en till fyra studietimmar per gång, en studietimme är 45 min

  • träffas minst tre gånger och totalt minst nio studietimmar

  • arbeta tills det gemensamma målet har uppnåtts

Ta kontakt med närmaste NBV-kontor så hjälper de er att komma igång. Närmaste kontor hittar du på www.nbv.se.